ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ

Η Ζάκυνθος είναι το νοτιότερο και το τρίτο σε μέγεθος νησί των Ιονίων Νήσων.
Η έκταση του είναι 406 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του 35.000 κάτοικοι.
Βρίσκεται 8,5 ναυτικά μίλια νότια της Κεφαλλονιάς, 9.5 μίλια δυτικά της Πελοποννήσου και 300 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.
Η γεωγραφική της θέση επιτρέπει στον ταξιδιώτη να επισκεφθεί εύκολα και τα άλλα νησιά του
Ιονίου ή ακόμα να ταξιδέψει έως την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη της Ολυμπίας, τόπο τέλεσης κατά την αρχαιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Επιπλέον είναι εύκολη, λόγω και της άμεσης συγκοινωνιακής σύνδεσής της, η επικοινωνία με τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη.


Η Ζάκυνθος είναι γεμάτη αντιθέσεις. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή, με χαμηλά πευκόφυτα βουνά και εύφορους κάμπους. Στα βόρεια, ανατολικά και νότια αμέτρητες είναι οι γραφικές παραλίες της, ενώ στα δυτικά, στις επιβλητικές βραχώδεις ακτές της, σχηματίζονται πολλές θαλάσσιες σπηλιές όπως η πασίγνωστη Γαλάζια Σπηλιά.


Το κλίμα του νησιού είναι ήπιο μεσογειακό με πολλές βροχές και μεγάλη ηλιοφάνεια.
Σε αυτό προφανώς οφείλει και την ανέκαθεν πλούσια βλάστησή της, γεγονός που δικαιολογεί και τους
χαρακτηρισμούς της "υλήεσσα" από τον Όμηρο και "Άνθος της Ανατολής" (Fior di Levante) από τους
Βενετούς.

Η Ζάκυνθος έχει πλούσια αγροτική παραγωγή, στηριγμένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς,
εσπεριδοειδών και σταφίδας, και έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα του
τουρισμού. Διαθέτει ακόμη πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση, καθώς υπήρξε για πολλούς αιώνες σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.


Εκκλησίες και μνημεία

Η Ζάκυνθος διαθέτει ορισμένες ιδιαίτερα αξιόλογες παλιές εκκλησίες. Ειδικά αυτές που διατηρήθηκαν και συντηρήθηκαν μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953.
Η εκκλησία του προστάτη αγίου του νησιού, ο επιβλητικός ναός του Αγίου Διονυσίου - στον οποίο φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου- είναι από τους πλέον σημαντικούς ναούς στην πρωτεύουσα του νησιού. Στην πόλη της Ζακύνθου θα βρείτε ακόμη τις εκκλησίες της Φανερωμένης, της Κυρίας των Αγγέλων και του Αγίου Νικολάου του Μόλου, όλες χαρακτηριστικά δείγματα ζακυνθινών εκκλησιών με πλούτο τοιχογραφιών και εικόνων στο εσωτερικό τους.

 

The Caves

Vassilikos

Zakynthos is the island of sea-turtle
"Careta-Careta"

Porto Zoro

Gerakas

Dafni

    Ο Αγιος Νικόλαος Κοιλιωμένου στο ομόνυμο χωριό, το μοναστήρι της Σπηλιώτισσας στο ορεινό χωριό των Ορθωνιών, το μοναστήρι της Υπεραγάθου, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, η Αγία Μαύρα στο χωριό Μαχαιράδο είναι μόνο μερικές από τις εκκλησίες με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στην ζακυνθινή ύπαιθρο.Διοικητικά αλλά και ιστορικά στην Ζάκυνθο ανήκουν και τα δύο νησάκια των Στροφάδων, 37 ναυτικά μίλια περίπου από τις νότιες ακτές της Ζακύνθου. Στο μεγαλύτερο από αυτά βρίσκεται Βυζαντινό μοναστήρι που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Πέρα από το ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον τους τα δυό αυτά νησάκια είναι αξιοσημείωτα για την φυσική ομορφιά τους και την αφθονία σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Μουσεία

Βυζαντινό Μουσείο στην Πλατεία Σολωμού
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν θαυμάσια ξυλόγλυπτα τέμπλα, έργα τέχνης της Ελληνιστικής, Βυζαντινής και μετα-Βυζαντινής περιόδου, τοιχογραφίες και άλλα.

Μουσείο Σολωμου στην Πλατεία Αγίου Μάρκου
Στεγάζει τους τάφους του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και του άλλου μεγάλου ζακυνθινού ποιητή Ανδρέα Κάλβου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται χειρόγραφα του Σολωμού και άλλων επιφανών Ζακυνθίων, συλλογή θρησκευτικών εικόνων και πινάκων του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς επίσης και οικόσημα αριστοκρατικών οικογενειών του περασμένου αιώνα.

Βερτζάγειο Μουσείο στο χωριό Πηγαδάκια.
Παρουσιάζει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή ενός Ζακυνθινού παραδοσιακού χωριού μέσα από σπάνια εκθέματα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις για Ζάκυνθο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου από το Αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος". Η πτήση διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν (Απρίλιος με Οκτώβριος) υπάρχει απ' ευθείας σύνδεση της Ζακύνθου με πτήσεις τσάρτερ με έναν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών πόλεων.
Το αεροδρόμιο Ζακύνθου απέχει 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού.


Το ΚΤΕΛ Ζακύνθου έχει καθημερινά δρομολόγια για Αθήνα και Πάτρα και τρείς φορές την εβδομάδα για Θεσσαλονίκη. Στο πορθμείο της Κυλλήνης υπάρχει ανταπόκριση με το πλοίο και το ταξίδι για το λιμάνι της Ζακύνθου διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Το πλοίο έχει δρομολόγια κάθε δύο ώρες το καλοκαίρι και τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Τη θερινή περίοδο υπάρχει επίσης καθημερινά πλοίο για την Κεφαλλονιά από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών.
 

ZANTE HILL APARTMENTS
Βασιλικός Ζακύνθου
ΤΚ: 29100
Tηλέφωνo 6945 876065
info@zantehill.com